Fietsstimulering

Fietsen is gezond, goedkoop en goed voor het milieu. Het scheelt ook parkeerruimte en drukte op de weg als meer mensen de fiets pakken. Toch komen veel medewerkers nog steeds met de auto, ook als ze op fietsbare afstand wonen. En dat is vaker het geval dan je denkt: bijna de helft van alle forenzen woont op minder dan 15 kilometer van hun werk. Een afstand die met een fiets of e-bike prima af te leggen is. Daarnaast is de fiets vaak een handig vervoermiddel om het stukje tussen OV-halte en woon- of werkplek te overbruggen. Daarmee maakt de fiets de keuze voor OV ook aantrekkelijker. Hoe zorg je dat medewerkers vaker op de fiets stappen? Samen met onze partner Sjees Gangmakers helpen we je op weg.

Ik wil direct aan de slag

Wat kun jij doen als werkgever? Met het Sjees Gangmakers Stappenplan help je jouw medewerkers op de fiets. Dit zijn alvast 5 maatregelen die je het makkelijkst kunt toepassen en/of het meeste resultaat opleveren:

Vijf slimme maatregelen voor werkgevers

 1. Vergoed fietskilometers
  Fietskilometers kun je gewoon onbelast vergoeden tot 19ct/km, óók als medewerkers dichtbij wonen of al een OV-kaart hebben. Je kunt ook de autokilometervergoeding lager maken dan de fietskilometervergoeding. Er zijn veel apps die fietskilometers bijhouden en zelfs belonen, een leuke extra stimulans.
 2. Bied een aantrekkelijke fietsregeling aan
  Met wat financiële ondersteuning wordt het nog aantrekkelijker om een nieuwe fiets te kopen. Mogelijkheden zijn het aanbieden van een leasefiets, een fiets vanuit de WKR of een renteloze lening. 
 3. Zorg voor goede fietsvoorzieningen
  De basis moet op orde zijn, anders laten je medewerkers hun fiets thuis staan. Zorg dus minimaal voor een veilige fietsenstalling, laadmogelijkheden voor e-bikes en een fietspomp en bandenplaksetje. Hoe staat het er bij jullie voor? Doe de quickscan fietsfaciliteiten.
 4. Regel gebruik van deelfietsen
  Het aanbieden van deelfietsen is een goed alternatief voor korte zakelijke ritten en een welkome aanvulling op het OV. Vergoed een OV-fietsabonnement of een andere deelfietsaanbieder. Of regel een pool met eigen bedrijfsfietsen, dat kan ook samen met andere bedrijven bij jullie op het terrein.
 5. Doe mee aan fietscampagnes en acties
  Sjees E-Bike Probeerpool: laat je medewerkers zelf ervaren dat de e-bike een goede optie is voor hun woonwerkrit. Sjees regelt alles voor je! Regelmatig zijn er lokale Sjees fietsacties waaraan je zelfs kosteloos mee kunt doen. Zoals nu de gratis E-bike probeeractie in Brainportregio.
  Sjees promotiepakketten: 12 maanden lang fietspromotie onder je medewerkers, zonder dat je daar zelf veel werk aan hebt.
  E-bike pool promotiepakket: zet je je eigen pool met elektrische fietsen in? Download gratis de Sjees campagnematerialen.

Ik wil meer…

Contact

Wil je meer weten? Neem contact op met onze fietsexpert Birgitta Jansen: