Fietsstimulering: hiermee help je jouw medewerkers in het zadel

Fietsen is gezond, goedkoop en goed voor het milieu. Het scheelt ook parkeerruimte en drukte op de weg als meer mensen de fiets pakken. Toch komen veel medewerkers nog steeds met de auto, ook als ze op fietsbare afstand wonen. En dat is vaker het geval dan je denkt: bijna de helft van alle forenzen woont op minder dan 15 kilometer van hun werk. Een afstand die met een fiets of e-bike prima af te leggen is. Daarnaast is de fiets vaak een handig vervoermiddel om het stukje tussen OV-halte en woon- of werkplek te overbruggen. Daarmee maakt de fiets de keuze voor OV ook aantrekkelijker. Hoe zorg je dat medewerkers vaker op de fiets stappen? Samen met onze partner Sjees Gangmakers helpen we je op weg.

Dit bespaar je met 4km fietsen

Dit bespaar je met 10km e-biken

Direct aan de slag

Wat kun jij doen als werkgever? Met het Sjees Gangmakers Stappenplan help je jouw medewerkers op de fiets. Bekijk hieronder de toolbox met maatregelen die je het makkelijkst kunt toepassen en/of het meeste resultaat opleveren.

Vijf slimme maatregelen voor werkgevers

1. Vergoed fietskilometers

Fietskilometers kun je gewoon onbelast vergoeden tot 21 ct/km, óók als medewerkers dichtbij wonen of al een OV-kaart hebben. Je kunt ook de autokilometervergoeding lager maken dan de fietskilometervergoeding. Bekijk hier de zes fiscale mogelijkheden om fietsen te stimuleren. Ook zijn er veel apps die fietskilometers bijhouden en zelfs belonen, een leuke extra stimulans.

2. Bied een aantrekkelijke fietsregeling aan

Met wat financiële ondersteuning wordt het nog aantrekkelijker om een nieuwe fiets te kopen. Mogelijkheden zijn het aanbieden van een leasefiets, een fiets vanuit de WKR of een renteloze lening. Lees hier hoe je jouw fietsregeling zo aantrekkelijk mogelijk maakt.

3. Zorg voor goede fietsvoorzieningen

De basis moet op orde zijn, anders laten je medewerkers hun fiets thuis staan. Zorg dus minimaal voor een veilige fietsenstalling, laadmogelijkheden voor e-bikes en een fietspomp en bandenplaksetje; zoals Ons Brabant Fiets hier verder toelicht. Hoe staat het er bij jullie voor? Doe de quickscan fietsfaciliteiten.

4. Regel gebruik van deelfietsen

Het aanbieden van deelfietsen is een goed alternatief voor korte zakelijke ritten en een welkome aanvulling op het OV. Vergoed een OV-fietsabonnement of een andere deelfietsaanbieder. Of regel een pool met eigen bedrijfsfietsen, dat kan ook samen met andere bedrijven bij jullie op het terrein. Lees hier meer over e-bikes en deelfietsconcepten.

5. Doe mee aan fietscampagnes en acties

Fietscampagnes kunnen je medewerkers net dat duwtje in de rug te geven, om verandering in gedrag door te voeren. In Noord-Brabant hebben we met Sjees een mooie lijst met mogelijkheden:

Kennis en inspiratie over fietsstimulering

Wil je jezelf verdiepen in fietsstimulering? Kijk eens hoe anderen het doen of verdiep je verder in het onderwerp met interessante whitepapers of webinars. Hoe kun je jouw medewerkers stimuleren om vaker op de fiets te stappen?

Hulp nodig?

De communitymanagers van het Brabant Mobiliteitsnetwerk zijn er om jou verder te helpen. We geven advies op maat, bieden je inzicht in waar je nu staat en geven je een overzicht van aanbieders.

Contact

Wil je meer weten? Neem contact op met onze fietsexpert Birgitta Jansen: