Aan de slag

Binnen mobiliteit kun je met diverse maatregelen aan de slag als werkgever, afhankelijk van je organisatiedoelstellingen. Wil je jouw medewerkers stimuleren om vaker op de fiets te komen, of zet je juist in op thuiswerken? Moet er wat gebeuren met het parkeerbeleid van jouw organisatie, of is verkeersveiligheid een punt van discussie? Kortom: met welk onderwerp wil jij direct aan de slag binnen jouw organisatie? Wij geven je de tips & trics waarmee je het makkelijkst en/ of het meeste resultaat boekt!

Hoe staan jullie ervoor?

Wil je weten waar jouw organisatie nog mee aan de slag moet? Deze checklist is ondersteunt je als Brabantse werkgever bij het verduurzamen van je mobiliteit. Hoe staat het ervoor bij jullie qua missie en beleid, mens en gedrag, reiskosten, fysieke omgeving en voorzieningen? En bij welke aanbieders kun je terecht? Check, check, dubbelcheck!

Thuiswerken en spreiden

Openbaar vervoer

Reiskosten-   vergoeding

Fiets-   stimulering

Parkeer-   beleid

Verkeers-   veiligheid

Wagenpark en elektrisch rijden

Gedrag en communicatie

Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit

Heeft jouw organisatie 100 of meer medewerkers? Dan ben je vanaf 1 januari 2024 verplicht de gegevens over het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van je medewerkers bij te houden en te rapporteren. Dit is de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM). De overheid wil hiermee de CO2-uitstoot van zakelijk- en woon-werkverkeer in kaart brengen én de uitstoot door werkgebonden personenmobiliteit in 2030 met 1,6 megaton verminderd hebben. Liggen werkgevers met die vermindering in 2026 niet op koers? Dan kan vanaf 2028 een wettelijke norm worden ingesteld waarmee slimmer en zuiniger reizen kan worden afgedwongen. Wat de rapportageverplichting voor jou als werkgever betekent, hoe je dit aanpakt en hoe BMN jou kan helpen bij gegevensverzameling en verduurzaming, lees je hier.