Zo stuur je met reiskostenvergoeding richting ander vervoer

Wil je dat je medewerkers vaker voor actiever en duurzamer vervoer kiezen? Dan is het een goed idee om fietsen en OV-reizen te stimuleren en aantrekkelijker te maken ten opzichte van de auto. Bijvoorbeeld door aan de knop reiskostenvergoeding te draaien. Als je fietst of met het OV reist, dan krijg je een hogere reiskostenvergoeding. Ook het aanpassen van je parkeerbeleid en leasebeleid helpt mee. Daarnaast kun je kijken of je het autogebruik kunt verminderen door carpoolen en thuiswerken aan te moedigen. 

Direct aan de slag

Wat kun jij doen als werkgever? Bekijk hieronder de toolbox met maatregelen die je het makkelijkst kunt toepassen en/of het meeste resultaat opleveren.

Drie slimme maatregelen voor werkgevers

1. Differentieer je reiskostenvergoeding

Maak de fietskilometervergoeding en/ of de vergoeding voor fiets en OV-reizen hoger dan die voor autokilometers. Zowel voor zakelijke ritten als voor woonwerk-ritten. Gaat dit een stap te ver? Zorg dan dat je in ieder geval een fietskilometervergoeding geeft vanaf 1km en reizen per OV vergoed en ontzorgt door ook een mobiliteitskaart te verstrekken.

2. Geef medewerkers een mobiliteitsbudget

Daarmee kunnen ze, binnen de kaders die jij stelt, dagelijks zelf bepalen hoe ze willen reizen. Bekijk hier de mobiliteitsbudget-wijzer van Anders Reizen.

3. Stimuleer carpoolen

Carpoolen scheelt brandstofkosten en parkeerplekken. Maak het matchen van medewerkers makkelijk door een app als Toogethr of Nabogo te gebruiken. Als je als werkgever carpoolen organiseert, mag je max. 21 ct/km vergoeden aan de chauffeur, inclusief de omrijkilometers. Als medewerkers zelf het carpoolen onderling organiseren, kunnen ze – zowel bestuurder als meerijders – de in hun organisatie geldende kilometervergoeding krijgen. De werkgever mag de omrijkilometers niet vergoeden. Lees hier hoe je een carpoolmatch-systeem op kunt zetten.

Kennis en inspiratie over reiskostenvergoeding

Wil je jezelf verdiepen in reiskostenvergoeding? Kijk eens hoe anderen het doen of verdiep je verder in het onderwerp met interessante whitepapers en webinars. Waar moet je als werkgever op letten wanneer je de reiskostenvergoeding bepaalt voor jouw medewerkers?

Hulp nodig?

De communitymanagers van het Brabant Mobiliteitsnetwerk zijn er om jou verder te helpen. We geven advies op maat, bieden je inzicht in waar je nu staat en geven je een overzicht van aanbieders.

Contact

Wil je meer weten? Neem contact op met onze reiskostenexpert Jos Hollestelle: