OV? Zo doe je er je voordeel mee!

Reizen met bus, tram, trein en/of metro is vergeleken met de auto milieuvriendelijker en vaak goedkoper. Zeker bij oplopende brandstofprijzen. Je medewerkers kunnen onderweg werken als ze dat willen en hebben geen last van files. Reizen met het OV is prima te combineren met wat meer bewegen want het eerste en laatste stuk van de OV-reis is vaak prima per fiets of lopend te doen. Is de OV-halte te ver weg van jullie werklocatie? Dan kan aanvullend vervoer organiseren, al dan niet samen met naburige werkgevers, een oplossing zijn. Denk aan een pendelbus of deelauto.  

Direct aan de slag

Wat kun jij doen als werkgever? Bekijk hieronder de toolbox met maatregelen die je het makkelijkst kunt toepassen en/of het meeste resultaat opleveren.

Vijf slimme maatregelen voor werkgevers

1. Vergoed alle OV-kosten van je medewerkers

Alle OV-kosten voor woonwerk- en zakelijke reizen kun je belastingvrij vergoeden. Ook als die hoger zijn dan 21 ct/km. Wil je OV nog aantrekkelijker maken? Dan kun je onder voorwaarden ook het privégebruik van OV onbelast aan medewerkers vergoeden. Voorwaarde is wel dat je hiervoor een mobiliteitskaart ter beschikking stelt.

2. Verstrek medewerkers een mobiliteitskaart

Dit maakt reizen per OV makkelijk en voorkomt dat medewerkers de reiskosten zelf moeten voorschieten. Daarnaast neem je veel administratief gedoe weg bij zowel medewerkers als de salarisadministratie die nu geen losse declaraties meer hoeft te verwerken. Ook biedt een mobiliteitskaart vaak aanvullende mogelijkheden, zoals het gebruik van de OV-fiets, deelvervoer en P+R. Vergelijk hier de mobiliteitskaarten die er zijn.

3. Geef een persoonlijk reisadvies

Medewerkers zijn zich vaak niet bewust van de werkelijke OV-reistijd en alle OV-mogelijkheden. Zeker niet als je dit combineert met aanvullende vervoersopties zoals een P+R en deelvervoer. Bekijk hier onze zes tips om medewerkers te stimuleren vaker met het ov te reizen.

4. Faciliteer en vergoed deelvervoer

Denk aan – bedrijfsbezit of openbaar – deelvervoer zoals deelauto’s, deelfietsen, deelscooters, OV-fietsen. Handig voor zakelijke ritten overdag zodat de eigen auto thuis kan blijven. En ook als aanvullend vervoer tussen OV-halte en werk. Lees hier het whitepaper van Breikers over deelmobiliteit.

5. Verleid je medewerkers met extraatjes

Maak OV-reizen extra aantrekkelijk en laagdrempelig met bijvoorbeeld proefabonnementen of een upgrade naar eersteklas reizen. Lees meer van onze tips over hoe je dit kunt doen.

Kennis en inspiratie over OV-stimulering

Wil je jezelf verder verdiepen in OV-stimulering? Kijk eens hoe anderen het doen of verdiep je verder in het onderwerp met interessante whitepapers en webinars. Hoe kun je jouw medewerkers stimuleren om vaker de trein of de bus te nemen?

Hulp nodig?

De communitymanagers van het Brabant Mobiliteitsnetwerk zijn er om jou verder te helpen. We geven advies op maat, bieden je inzicht in waar je nu staat en geven je een overzicht van aanbieders.

Contact

Wil je meer weten? Neem contact op met onze OV-expert Jos Hollestelle: