
Avans aan de slag met B-riders
John Theeuwes, programmamanager bij Avans en lid van community Paleiskwartier van het bmn hoorde al vroeg over B-Riders en ging op basis daarvan aan de slag met het stimuleren van fietsen onder de medewerkers.
B-Riders zijn Brabanders die de auto laten staan en de fiets pakken naar hun werk. Voor elke gefietste kilometer binnen de spitstijden worden zij beloond met een vergoeding en gecoacht via de B-Riders app. De werkgever heeft een centrale rol: alleen als de werkgever een B-Riders Company is wordt de overstap van auto naar fiets met geld beloond.
In de community Paleiskwartier ontstond bij John Theeuwes het idee om B-Riders company te worden. Lees in het interview met John Theeuwes wat zijn motivaties en afwegingen waren om deel te nemen aan B-Riders en welke tips hij heeft voor andere professionals die met het stimuleren van fietsgebruik onder medewerkers aan de slag willen.
Wat was jouw motivatie om Avans Hogeschool aan te sluiten als B-riders company?
Toen het eerste B-Riders programma startte waren wij eigenlijk meteen enthousiast en zijn wij deelname aan het programma gaan promoten onder onze medewerkers. We merkten dat er enthousiast op werd gereageerd en een stuk of 25 collega’s zich direct aanmeldden.
De grootste motivatie voor ons als organisatie is vitaliteit van onze medewerkers en het duurzaamheidsaspect. Dit zijn belangrijke sleutelbegrippen in het HRM en Facility beleid van Avans. B-Riders sluit daar perfect op aan.
Toen we ons aansloten bij bmn en we meer te weten kwamen over de werkgeversaanpak waarbij veel kennis werd gedeeld over fietsstimulering, kwam het idee om B-Riders company te worden. Naast B-Riders hebben we de proeftuin E-bikes in Breda gezamenlijk vanuit de community opgepakt. Tijdens de proeftuin kunnen medewerkers van deelnemende organisaties gedurende 2 weken gratis een E-bike of een speedbike uitproberen. De proeftuin start gelijktijdig met B-Riders. We zetten de komende tijd dus flink in op het stimuleren van fietsen onder onze medewerkers.
Welke tip heb je voor andere organisaties?
Het makkelijkste is de vergoeding van B-Riders in de werkkostenregeling op te nemen, ook al is dat budget vaak maar beperkt. Als je daar ruimte hebt of maakt, dan is deelnemen aan B-Riders administratief en fiscaal heel eenvoudig.
Zou je het bovenop een reiskostenvergoeding zetten dan moet je per individu administreren hoeveel vergoeding je hebt gegeven en per individu vaststellen of dat belastingvrij is of niet. Daar wil je niet aan beginnen.
Mijn advies is te onderzoeken of het binnen de werkkostenregeling onder te brengen is. Je kunt kiezen om bijvoorbeeld minder geld aan andere zaken te besteden en dat geld dan te gebruiken voor de deelname aan B-Riders (bijvoorbeeld een minder uitgebreid kerstpakket). Om grip te krijgen kun je op de vergoeding en eventuele vrije ruimte een limiet instellen.
Het introduceren van B-Riders tegelijkertijd met de proeftuin E-bikes is ook een aanrader. Als mensen twijfels hebben om aan B-Riders mee te doen, is de proeftuin de ideale optie.
Het is een pilot, wanneer is het succesvol?
Wij willen gewoon vooral weten of het effect heeft. B-Riders meet het effect voor ons na de proefperiode. Hoeveel mensen hebben meegedaan? Hoe hebben ze het ervaren? Hebben ze het gevoel dat ze gezonder zijn? Wat vinden mensen van de extra bijdrage?
Als de deelname aan B-riders een succes blijkt te zijn dan kunnen we in de toekomst overwegen of deze vorm van fietsstimulering binnen ons toekomstig vervoersbeleid past. Dat zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat mensen met een fiets een andere vergoeding krijgen dan mensen met een auto. Nu is er een vaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer. Dan zal er een differentiatie worden opgenomen in de reiskostenvergoeding regeling. Vanaf nu kunnen mensen gaan fietsen en dan 6 maanden meedoen. Na oktober 2017 maken we de balans op.
Wat is de ambitie voor de toekomst?
We willen het gebruik van de fiets echt stimuleren onder onze medewerkers. Tot nu toe is fietsstimulering alleen het fiscaal aantrekkelijk maken van de aanschaf van een fiets voor het werk. We willen dat aanvullen door ook het gebruik van de fiets aantrekkelijker te maken. Het bezit van een fiets is namelijk geen garantie voor gebruik. Het mooie van B-Riders is dat iedereen de mogelijkheid heeft om het gebruik van de fiets af te stemmen op de persoonlijke situatie. Het verplicht je niet om te fietsen, maar daagt je wel uit.
Met de B-Riders app heb je als werkgever ook meteen de registratie en weet je zeker dat je het goede gedrag ook beloont. B-Riders is een verrijking als het gaat om fietsstimulering.
Kijk voor meer informatie op de website van B-Riders.
Wat zijn de eerste reacties?
In april starten we met B-Riders en de proeftuin. De eerste inschrijvingen zijn bemoedigend. Na één week zijn er al 75 aanmeldingen voor B-Riders (Breda, Tilburg en Den Bosch) en 30 aanmeldingen voor de proeftuin E-bikes in Breda.
Welke stappen heb je ondernomen om daartoe te komen?
Via de community kregen we meer informatie over B-riders. We deelden onze ervaringen en hoorden waar we op moesten letten als we met fietsstimulering aan de slag wilden.
Allereerst hebben we interne overleggen gepland tussen de afdeling Facilitair en HRM om zo te bepalen hoe we het beste werk kunnen maken van B-Riders. Omdat er een vergoedingscomponent aan B-Riders verbonden is, is het belangrijk zaken goed af te stemmen tussen deze twee afdelingen.
Verder moet je rekening houden met de interne besluitvorming en dat je op tijd begint i.v.m. allerlei interne procedures. Je wilt voorkomen dat je een heel plan klaar hebt en dat je dan hoort dat het toch niet binnen het budget past. Het is dus van belang het besluitvormingsproces op tijd op te starten en de beslissers er tijdig in mee te nemen.
Welke rol speelde het bmn?
Het bmn heeft ons geïnspireerd en samen met de kennis uit het werkgeversplatform Ons Brabant Fietst geholpen met de fiscale aspecten. Welke mogelijkheden zijn er? Iedere organisatie binnen de community heeft zijn eigen overwegingen en het liefst wil je iets samen oppakken. Dat kan niet altijd, maar door informatie te delen help je elkaar in elk geval snel verder, blijf je pro-actief en zet je in je eigen organisatie eerder stappen.
Op het gebied van communicatie en PR heeft het bmn ook een rol gespeeld. We konden de middelen die er al waren makkelijk verspreiden binnen onze organisatie.