(Verkeers)veiligheid voor alles

Je wil dat je medewerkers veilig aankomen, op hun werk en thuis maar ook op hun zakelijke afspraken. En dat ze geen ongelukken veroorzaken onderweg. Als werkgever ben jij verantwoordelijk voor ongevallen onder werktijd, niet alleen op de werkplek maar ook als ze onderweg zijn naar bijvoorbeeld klanten. Dat kost tijd en geld en veroorzaakt vooral veel leed. Wist je dat Noord-Brabant de provincie is met het hoogste aantal verkeersdoden in Nederland? De verschillende lokale overheden doen al veel aan verkeersveiligheid. Maar jouw rol als werkgever, zeker als je beroepsvervoerder bent, is ook cruciaal. Samen gaan we voor nul verkeersslachtoffers! 

Direct aan de slag

Wat kun jij doen als werkgever? Veel! In onze ‘BMN-Toolbox Verkeersveiligheid Werkgevers’ vind je praktische maatregelen waarmee je als werkgever de verkeersveiligheid kan verbeteren. Bekijk hieronder de toolbox met maatregelen die je het makkelijkst kunt toepassen en/of het meeste resultaat opleveren.

Vijf slimme maatregelen voor werkgevers

1. Maak verkeersveiligheid onderdeel van je beleid

Door ambities en afspraken over (gedrag in) het verkeer vast te leggen én deze actief uit te dragen, is voor iedereen duidelijk wat van ze wordt verwacht. Bijvoorbeeld door deelname aan de MONO-zakelijk campagne of laat het terugkomen tijdens het jaarlijkse beoordelings- en/of functioneringsgesprek. Bekijk hier de toolbox voor werkgevers met tips over hoe je verkeersveiligheid onderdeel maakt van je beleid.

2. Bevorder veilig fietsen

Goede fietsverlichting en regelmatige inspectie van de fiets biedt veiligheid: sluit aan bij onze fietsverlichtingsactie (zie punt 5 over campagnes en acties) of regel een fietsenmaker op locatie. Ook kun je een fietsvaardigheidstraining aanbieden voor snelle fietsen, zoals e-bikes en speedpedelecs.

3. Bevorder veilig rijgedrag in de auto

Denk aan een opfriscursus verkeersregels, rijvaardigheidstraining, belonen van veilig rijgedrag, tegengaan van afleiding onder het rijden en rijden met alcohol op.  

4. Maak de auto veiliger

Ook aandacht voor de voertuigveiligheid is belangrijk. Met banden op spanning rijd je niet alleen veiliger maar ook veel zuiniger. Daarnaast maken rijhulpsystemen zoals ADAS autorijden veiliger, mits je ze goed gebruikt.

5. Doe mee aan campagnes en acties

Campagnes kunnen je medewerkers helpen om verandering in gedrag door te voeren. In Noord-Brabant zijn er diverse campagnes waaraan je mee kunt doen:

MONO-zakelijk: campagne tegen afleiding in het verkeer, complete toolkit
– MONO-zakelijk: gratis lesmodule en train-de-trainer workshop ‘Afleiding in het verkeer’ voor je eigen opleiders of eigen academie
AAN in het donker: fietsverlichtingsactie in het najaar, ons actieteam komt kosteloos langs met oa fietslampjes.

Kennis en inspiratie over verkeersveiligheid

Wil je jezelf verdiepen in verkeersveiligheid? Kijk eens hoe anderen het doen of verdiep je verder in het onderwerp met interessante whitepapers en webinars. Hoe zorg je als werkgever dat jouw medewerkers veilig reizen?

Hulp nodig?

De communitymanagers van het Brabant Mobiliteitsnetwerk zijn er om jou verder te helpen. We geven advies op maat, bieden je inzicht in waar je nu staat en geven je een overzicht van aanbieders.

Contact

Wil je meer weten? Neem contact op met onze verkeersveiligheidsexpert Annemieke Putters: