Zo pak je parkeren met beleid aan

Steeds meer werkgevers vinden het niet meer zo vanzelfsprekend om iedere medewerker die met de auto komt een gratis parkeerplaats bij de werklocatie te bieden. Vanwege de stijgende kosten van parkeerruimte en van autogebruik. Omdat er te weinig parkeerplekken zijn. Of vanwege je duurzaamheidsdoelstellingen. Parkeren ligt echter vaak gevoelig bij medewerkers en wordt gezien als een recht. Een sturend parkeerbeleid helpt om parkeren in goede banen te leiden met zo min mogelijk onvrede.

Direct aan de slag

Wat kun jij doen als werkgever? Bekijk hieronder de toolbox met maatregelen die je het makkelijkst kunt toepassen en/of het meeste resultaat opleveren.

Vijf slimme maatregelen voor werkgevers

1. Reguleer het parkeren

Bepaal transparant en duidelijk wie waarom wel of geen recht heeft op een parkeerplaats. Bijvoorbeeld op basis van reisafstand (geen parkeerplek <10km woon-werkafstand), werktijden (wel parkeerplek bij avond- en nachtdiensten, op rustige dagen en tijden), altijd plek voor carpoolers en elektrische auto’s. Slimme slagbomen plaatsen helpt je hierbij. Bekijk de 10 tips van Syndesmo over parkeerbeleid.

2. Vergoed parkeren op afstand

Laat medewerkers als dat mogelijk is op afstand parkeren. Bijvoorbeeld op een P+R terrein of elders gehuurde parkeerruimte. Zorg wel dat je het aanvullend vervoer goed regelt.

3. Bied en stimuleer alternatief vervoer

Denk aan fiets, OV, carpoolen, alternatieven voor zakelijke ritten overdag, flexibele werktijden en thuiswerken. 

4. Voer betaald parkeren in of schaf parkeervergoeding af

Dit vermindert de parkeerdruk met gemiddeld 15 tot 30%, afhankelijk van de tarieven. Gebruik de opbrengst om anders reizen aantrekkelijker te maken en medewerkers te belonen die hun parkeerkaart inleveren. Dit zorgt voor minder weerstand tegen de invoering.

5. Verminder het aantal beschikbare parkeerplaatsen

Verhuizing naar een OV-locatie bij het station met (bijna) geen eigen parkeerplaatsen dwingt medewerkers anders te reizen. Help ze wel bij de overstap. Je kunt ook een aantal parkeerplaatsen vervangen door een nieuwe of grotere fietsenstalling en door laadplekken voor elektrische auto’s.

Kennis en inspiratie over parkeerbeleid

Wil je jezelf verdiepen in parkeerbeleid? Kijk eens hoe anderen het doen of verdiep je verder in het onderwerp met interessante whitepapers en webinars. Wat zijn de mogelijkheden qua parkeerbeleid, en hoe stimuleer je jouw werknemers hiermee om vaker de auto te laten staan?

Hulp nodig?

De communitymanagers van het Brabant Mobiliteitsnetwerk zijn er om jou verder te helpen. We geven advies op maat, bieden je inzicht in waar je nu staat en geven je een overzicht van aanbieders.

Contact

Wil je meer weten? Neem contact op met onze parkeerexpert Lisa Knaack: