Zó laat je thuiswerken en spreiden voor je werken

Thuiswerken en spreiden heeft op meerdere manieren voordelen voor je organisatie. Medewerkers kunnen door flexibele werktijden de file mijden en zo kostbare tijd besparen en minder stress ervaren. Medewerkers die hybride werken, oftewel werken op locatie afwisselen met thuiswerken, zijn minder reistijd kwijt. Deze niet gemaakte ritten besparen ook nog eens CO2-uitstoot en reiskosten. Hybride werken geeft medewerkers meer keuzevrijheid in waar en wanneer zij hun werkzaamheden uitvoeren, met meer tevreden medewerkers als resultaat. Daarnaast heeft thuiswerken en spreiden een positief effect op de bereikbaarheid én neemt de druk op schaarse voorzieningen zoals parkeerplekken bij het kantoor af.

Direct aan de slag

Wat kun jij doen als werkgever? Bekijk hieronder de toolbox met maatregelen die je het makkelijkst kunt toepassen en/of het meeste resultaat opleveren.

Vijf slimme maatregelen voor werkgevers

1. Bied je medewerkers een thuiswerkvergoeding aan

Werkgevers kunnen werknemers per 1 januari 2023 een onbelaste thuiswerkvergoeding geven van €2,15 per dag. Lees hier meer over de thuiswerkvergoeding.

2. Vergoed de inrichting van een Arboproof thuiswerkplek

Voor de werkplek thuis kan een gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen, voor noodzakelijke voorzieningen en voor thuiswerkkosten van toepassing zijn. In deze handreiking vind je een antwoord op veel gestelde vragen en een aantal praktische voorbeelden. Wil je daarnaast weten in hoeverre jij al een thuiswerkvriendelijke werkgever bent? Vul onze Mobiliteitsindex in.

3. Flexibiliseer werktijden en zorg voor een betere spreiding over de dag en week

Zorg bijvoorbeeld voor langere openingstijden van jullie kantoor. Plan teamdagen of teamoverleggen in op verschillende/ rustige dagen. Plan overleggen tussen 10 en 4 zodat medewerkers de spits kunnen vermijden. Zorg dat medewerkers tijdens hun OV-reistijd kunnen werken. Of beloon het werken op rustige kantoordagen, bijvoorbeeld met een lunch of leuke activiteit.

4. Zorg voor flexibele werkplekken

Richt het kantoor in op hybride werken, met voldoende flexwerkplekken, ontmoetingsruimtes en overlegplekken. Gebruik een app om je medewerkers werkplekken te laten reserveren. Kijk in onze lijst van aanbevolen aanbieders voor mogelijke apps en/of tools.

5. Slim roosteren, dichterbij werken

Werken veel medewerkers verspreid door het hele land en moeten zij door de aard van hun werk op locatie werken bij klanten? Met slim roosteren zorg je dat ze minder kilometers hoeven te maken en vaker in hun eigen regio aan de slag kunnen. Wellicht kun je ook samenwerken met collega-ondernemers in andere regio’s en elkaar lokale opdrachten toeschuiven zoals bijvoorbeeld Saasen Groep doet.

Kennis en inspiratie over thuiswerken en spreiden

Wil je jezelf verder verdiepen in thuiswerken en spreiden? Kijk eens hoe anderen het doen of verdiep je verder in het onderwerp met interessante whitepapers of webinars. Hoe kun je jouw medewerkers stimuleren om vaker thuis te werken of buiten de spits te reizen?

Hulp nodig?

De communitymanagers van het Brabant Mobiliteitsnetwerk zijn er om jou verder te helpen. We geven advies op maat, bieden je inzicht in waar je nu staat en geven je een overzicht van aanbieders.

Contact

Wil je meer weten? Neem contact op met onze expert thuiswerken en spreiden Sanne Bonekamp: