Samen voor een duurzaam bereikbaar Brabant

 

Fiets en ov steeds populairder bij Fontys

Steeds meer Fontys-medewerkers komen met de fiets of het openbaar vervoer naar het werk. Dat blijkt uit mobiliteitsonderzoek door Fontys Hogescholen, onder andere gevestigd op de bmn-communities Stappegoor in Tilburg en Eindhoven Centrum-Noordoost. Het autogebruik onder medewerkers is met 10% gedaald. Onder studenten blijkt de uitdaging om autogebruik terug te dringen groter; steeds meer studenten wonen verder weg van de hogeschool en dat lijkt van invloed te zijn op hun reisgedrag.

Daling autogebruik onder medewerkers

“Onder het motto vaker op de fiets, meer met het ov en minder met de auto hebben we de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in fiets- en ov-maatregelen; volledige vergoeding woon-werk ov, diverse fietsvoorzieningen verbeterd, deelname aan fietsstimuleringsprogramma B-riders, NS Businesskaart ingevoerd en niet te vergeten de renteloze fietslening. Wij zijn dan ook zeer verheugd dat deze maatregelen hun vruchten lijken af te werpen en een daling van het autogebruik onder medewerkers te zien is!”, aldus Agnes Otten (Mobiliteitscoördinator Fontys).

Motivatie

Het onderzoek geeft ook aan waarom bepaalde vervoerwijzen meer of minder populair zijn onder medewerkers. Snelheid staat voor automobilisten en fietsers bovenaan bij het maken van hun keuze. Eenmaal gekozen voor auto of fiets, dan switchen de Fontys-mensen niet snel, zo lijkt het. Zo geeft maar een beperkt deel aan dat zij de auto laten staan, mocht betaald parkeren worden ingevoerd. Mocht er toch een reden zijn om anders te gaan reizen dan met de auto dan zou reistijd met de trein werktijd moeten worden, de treindienstregeling beter moeten zijn of de fietsregeling/ beloning nog beter moeten zijn. 

 

Over de beschikbaarheid en kwaliteit van de fietsenstallingen is men erg tevreden, op een enkele locatie na. Men fietst graag naar Fontys vanwege de snelheid, omdat het gezond is en het makkelijk is. Bij slecht weer stapt een deel over naar de bus of naar de auto, bijvoorbeeld als een dienstreis op de planning staat.

Doelgericht aan de slag

Het onderzoek biedt de basis om doelgericht aan de slag te gaan met fietsstimulering, parkeren, carpooling en deelauto’s. Fontys doet dat in overleg met haar partners in de bmn-communities. Wil je weten welke rol bmn daarbij vervult? Lees meer over het bmn en laat je inspireren. Op de hoogte blijven van bmn? Volg ons op LinkedIn.

 • Bel mij terug
 • Stuur een e-mail
Overzicht agenda
 • 5-7-2018

  Innovatieprogramma Mobiele Stad

  Nieuwe mobiliteitsconcepten zijn volop in ontwikkeling. In deze bijeenkomst maak je als professional kennis met de MaaS experimenten in de hoogstedelijke milieus: het Paleiskwartier in 's Hertogenbosch en Stijp-S in Eindhoven.

  Lees meer...
 • 6-3-2018

  MaaS Congres 2018

  Mobility as a Service (MaaS) gaat de verkeers- en vervoerssector veranderen. Bezoek het congres over MaaS op 6 maart 2018.

  Lees meer...
 • 14-3-2018

  Happy Mobility Congres

  Tijdens het Happy Mobility Congres gaan we op zoek naar manieren om de stad in beweging te houden door duurzame en inclusieve mobiliteit.

  Lees meer...
 • 20-3-2018

  Intertraffic 2018

  Maak kennis met innovatieve oplossingen voor de mobiliteitssector.

  Lees meer...
 • 22-3-2018

  Webinars Beter Benutten

  Het programma Beter Benutten organiseert lunchwebinars. Per webinar krijg je in 45 minuten alle informatie van het betreffende project uit een regio.

  Lees meer...
 • 28-3-2018

  Congres Mobility FFWD

  Het congres voor nieuwe mobiliteit, OV en smart mobility. Met presentaties, netwerkmomenten en diepgang tijdens de co-creatie sessies binnen je eigen sector.

  Lees meer...

Bekijk alle agendapunten...