Samen voor een duurzaam bereikbaar Brabant

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch

 

Het vervoersbeleid van het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis werkt as we speak aan een vernieuwing van zijn vervoersbeleid. Het vorige beleid heeft tot goede resultaten geleid en dat is een goede aanleiding om verder te gaan. Max Verduin, milieucoordinator bij het ziekenhuis, geeft aan dat het ziekenhuis de ambitie heeft om nog meer werknemers te stimuleren om de fiets te pakken of met het OV naar het werk te komen. Wij waren benieuwd hoe het eerste beleid van dit bmn-communitylid tot stand kwam en welke maatregelen zijn genomen om resultaten te boeken.

 

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) is gelegen aan de rand van Den Bosch en ligt in het Paleiskwartier. Een gebied dat te kampen heeft met grote drukte en parkeerproblematiek. Max Verduin nam in 2014 het initiatief tot het schrijven van een vervoersbeleid en deed dit samen met een P&O adviseur, communicatieadviseur en leden uit de ondernemersraad.

 

Relevante doelstelling

Voordat Verduin startte met het schrijven van het vervoersbeleid voerde het JBZ een 0-meting uit. Op basis van die onderzoeksresultaten dacht het JBZ na over nut en noodzaak van een vervoersbeleid en stelden ze doelen op. Max Verduin geeft aan: ‘Door doelen te stellen, geef je het beleid richting. Wij hebben doelen bepaald die passen bij onze identiteit en hebben aan de hand daarvan een slimme combinatie van maatregelen opgesteld.’ Het ziekenhuis focuste zich met zijn vervoersbeleid op het verkleinen van zijn milieu-impact, maatschappelijk verantwoord ondernemen en het uitdragen van een gezondheidsfilosofie. Het JBZ stelde de volgende doelen:

 •  Milieubelasting omgeving beperken
 • Goede bereikbaarheid ziekenhuislocatie behouden
 •  Zijn en blijven van een aantrekkelijke werkgever

 

Tip: betrek vroeg in het proces een communicatieadviseur om deze mee te laten denken over de strategie en laat ook leden uit de ondernemersraad meedenken.
 

 

 

De toegevoegde waarde van de bmn-community

Max Verduin is vertegenwoordiger van het JBZ in de bmn-community Paleiskwartier. Het bmn kwam in het vizier bij Max nadat het beleid was opgesteld, maar bij het bedenken van maatregelen kwam de community goed van pas! Max Verduin: ‘Samen met de communityleden ontwierpen we een menukaart. Zo kon je bij anderen peilen voordat je een maatregel ging uitwerken. Hoe is de maatregel gecommuniceerd? Wat was de weerstand?’

 

Tip: brainstorm met anderen over maatregelen. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Een voorbeeld is het aansluiten bij een bmn-community. betrek vroeg in het proces een communicatieadviseur om deze mee te laten denken over de strategie en laat ook leden uit de ondernemersraad meedenken.
 

 

Maatregelen voor een verandering in het mobiliteitsgedrag

De doelen die het ziekenhuis stelde resulteerde in weer vier subdoelen:

 • Bevorderen alternatieve vervoersmiddelen
 • OV stimuleren
 • Autogebruik terugdringen
 • Voldoende parkeergelegenheid realiseren

De doelen en de aanpak deelde het JBZ op het intranet. Download dit nieuwsbericht ter inspiratie van je eigen vervoersbeleid en communicatie daarvan.

 

 Dowload het nieuwsartikel van het JBZ

Alternatieve vervoersmiddelen stimuleren

Eén alternatief vervoermiddel dat het JBZ stimuleert is de fiets. Door voorzieningen te verbeteren, zoals het bouwen van een afgesloten fietsenstalling, 52 oplaadpunten voor de e-bike, 30 kluizen voor regenkleding, 10 kluizenvoor extra kwetsbare fietsen, douches en een föhn bij aankomst, worden veel argumenten van werknemers om niet met de fiets te komen al ontkracht.

 

Vervoerswijze medewerkers van het JBZ

Woonplaats respondenten naar vervoerswijze van de respondenten uit de effectmeting in 2017

 

Het JBZ introduceerde ‘Trappers’. Een spaarprogramma voor elke kilometer die een medewerker fietst. Een sensor in de fietsenstalling communiceert met een sensor op jouw fiets. Op die manier worden er punten gespaard die kunnen worden ingewisseld in een webshop. Een succesvol initiatief waar al drie jaar op een rij meer dan 1000 medewerkers aan meedoen. Daarnaast biedt het JBZ een fietsenplan aan met een verrekening tot 2.000 euro. Veel hoger dan gebruikelijk! Medewerkers mogen zelf kiezen voor welk merk fiets zij een voorkeur hebben en bij welke fietsenwinkel zij die fiets willen aanschaffen. Ook het aanschaffen van een e-bike behoort tot de mogelijkheden.

 

Tip: zoete en zure maatregelen combineren werken het beste. Een medewerker krijgt een beloning als hij/zij gaat fietsen, maar moet betalen (parkeergeld) als hij/zij met de auto komt.  brainstorm met anderen over maatregelen. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Een voorbeeld is het aansluiten bij een bmn-community. betrek vroeg in het proces een communicatieadviseur om deze mee te laten denken over de strategie en laat ook leden uit de ondernemersraad meedenken.
 

 

OV stimuleren

Om het OV-gebruik onder medewerkers te stimuleren heeft het ziekenhuis een extra 50% vergoeding beschikbaar gesteld. Dit is bovenop de reiskostenvergoeding die een medewerker standaard krijgt. Naast het goedkoper maken van de reis, heeft het ziekenhuis ook praktische maatregelen getroffen. Zo is er, in samenwerking met de provincie, een dynamisch reizigers informatiesysteem (DRIS) geïnstalleerd op het plein voor het ziekenhuis. Max Verduin licht toe: ‘Met een DRIS kunnen medewerkers gemakkelijk zien wanneer een volgende bus vertrekt. Daarnaast is er een OV-laadpaal geïnstalleerd in de hal. Dit geeft medewerkers (en bezoekers) de mogelijkheid om gemakkelijk saldo te checken en toe te voegen aan een OV-kaart.’

 

Autogebruik terugdringen

In de ochtend- en avondspits ontstaan er dagelijks files naar of van het Paleiskwartier. Dit is niet alleen vervelend voor wie werkt in het Paleiskwartier, maar levert ook flinke hinder op voor hulpdiensten en bezoekers van het JBZ. Max Verduin: ‘De bmn-community was van wezenlijk belang bij het aanpakken van dit probleem. Met elkaar meedenken over oplossingen, zoals eenrichtingsverkeer instellen of het toevoegen van een zebrapad. Als ziekenhuis alleen was het veel lastiger geweest om deze voorstellen met de gemeente te bespreken.’

 

Om medewerkers te stimuleren alternatieve vervoersopties te kiezen heeft het ziekenhuis onder meer betaald parkeren ingesteld. Een regeling die naast geld, ook tijd vraagt van een medewerker. Via een systeem moet een medewerker geld toevoegen aan zijn of haar account. Anders wordt er geen toegang verleend tot de parkeergarage. Ook maakt het ziekenhuis gebruik van de app Beamrz. Een carpool-app die vorig jaar gezamenlijk met de community is aangeschaft. Max Verduin zegt: ‘We gaan vanaf nu meer bekendheid geven aan deze carpool-app, zodat eventuele drempels om te carpoolen via de app kunnen worden weggenomen.’

 

Voldoende parkeergelegenheid

Om een aantrekkelijke werkgever te blijven wil het JBZ beschikken over voldoende parkeerplekken. Om dit te realiseren is het Jeroen Bosch Ziekenhuis in gesprek met de gemeente over het huren van extra parkeerplaatsen in de naastgelegen transferiumgarage.

 

Het resultaat en de ambities van het JBZ

Met een enquête die beschikbaar is gesteld door het bmn, heeft het JBZ de resultaten van al haar maatregelen in kaart gebracht. Inspanningen hebben onder andere geleid tot 330 spitsmijdingen per dag en een grote nieuwe groep fietsers. Dit zijn goede resultaten die smaken naar meer. Het huidige vervoersbeleid wordt nu geëvalueerd en verbeterd, maar Max Verduin kan nu al aangeven dat het JBZ wil inzetten op het stimuleren van carpoolen. Er is namelijk een groep van mensen die bijvoorbeeld bij het draaien van een avond- of nachtdienst het simpelweg niet prettig vindt om met de fiets of het OV te komen. Naast medewerkers die avond- of nachtdiensten draaien, zijn er ook grote aantallen die binnen kantoortijden werken en hun woon-werkreis zouden kunnen afstemmen. Samenrijden is dan wel een goede optie!

 

Geen mobiliteitsnieuws missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

 • Bel mij terug
 • Stuur een e-mail
Overzicht agenda
 • 5-7-2018

  Innovatieprogramma Mobiele Stad

  Nieuwe mobiliteitsconcepten zijn volop in ontwikkeling. In deze bijeenkomst maak je als professional kennis met de MaaS experimenten in de hoogstedelijke milieus: het Paleiskwartier in 's Hertogenbosch en Stijp-S in Eindhoven.

  Lees meer...
 • 6-3-2018

  MaaS Congres 2018

  Mobility as a Service (MaaS) gaat de verkeers- en vervoerssector veranderen. Bezoek het congres over MaaS op 6 maart 2018.

  Lees meer...
 • 14-3-2018

  Happy Mobility Congres

  Tijdens het Happy Mobility Congres gaan we op zoek naar manieren om de stad in beweging te houden door duurzame en inclusieve mobiliteit.

  Lees meer...
 • 20-3-2018

  Intertraffic 2018

  Maak kennis met innovatieve oplossingen voor de mobiliteitssector.

  Lees meer...
 • 22-3-2018

  Webinars Beter Benutten

  Het programma Beter Benutten organiseert lunchwebinars. Per webinar krijg je in 45 minuten alle informatie van het betreffende project uit een regio.

  Lees meer...
 • 28-3-2018

  Congres Mobility FFWD

  Het congres voor nieuwe mobiliteit, OV en smart mobility. Met presentaties, netwerkmomenten en diepgang tijdens de co-creatie sessies binnen je eigen sector.

  Lees meer...

Bekijk alle agendapunten...