Samen voor een duurzaam bereikbaar Brabant

Claudius Prinsenlaan Breda

 

Claudius Prinsenlaan: samen beter bereikbaar

De Claudius Prinsenlaan is één van de belangrijkste stedelijke routes en ontwikkelassen van Breda waaraan enkele grote organisaties zijn gevestigd, waaronder twee hogescholen en een ziekenhuis. Een aantal van deze organisaties hebben plannen om uit te breiden, waardoor ook het autoverkeer in het gebied toeneemt.

 

De gemeente kan de bereikbaarheid van het gebied dan niet meer garanderen. Hoog tijd voor de organisaties in het gebied om de handen ineen te slaan en werk te maken van alternatieven voor de auto. In de community Claudius Prinsenlaan van het Brabant mobiliteitsnetwerk werken Revant, Avans, Amphia, NHTV en de Gemeente Breda aan een duurzaam bereikbare regio. Waarom? Om een bereikbare, leefbare, gezonde, duurzame en leuke locatie te maken van de Claudius Prinsenlaan en directe omgeving. Voor medewerkers, bezoekers, studenten, patiënten én de buurt.


De communityleden werkten gezamenlijk aan een roadmap van concrete maatregelen  om de bereikbaarheid van het gebied nu én in de toekomst te garanderen. Deze maatregelen zijn gericht op het delen van voorzieningen, stimuleren van de fiets en het openbaar vervoer en het oplossen van het parkeertekort zonder dat dit overlast voor de omgeving oplevert. Inmiddels zijn er heel wat stappen gezet, is het beschikare subsidiebudget volledige besteed, en hebben de communityleden individueel en gezamenlijk grote stappen gezet door concrete maatregelen te treffen. De samenwerking in de community is vanaf de start al zeer hecht en de deelnemende organisaties weten elkaar steeds beter te vinden. In dit artikel blikken we samen met de communityleden terug op de geboekte resultaten.

Behaalde resultaten: individueel én gezamenlijk in coalities

Deze samenwerking werpt zijn vruchten af en leidt tot meerdere initiatieven die bijdragen aan een betere bereikbaarheid van de Claudius Prinsenlaan.  In deze afbeelding zie je welke maatregelen er in de communitie zijn gerealiseerd en welke bedrijven hieraan deelnamen.

 

Claudius Prinsenlaan maatregelen

De communityleden over hun deelname aan het bmn

De deelnemers van de community steken veel energie in het verbeteren van de de bereikbaarheid van de Claudius Prinsenlaan. Wat heeft het bmn hierin betekend? Wij vroegen de leden van de bmn community Claudius Prinsenlaan naar hun ervaringen. Wat is voor hén de toegevoegde waarde voor deelname aan de werkgeversaanpak van het bmn?


AmphiaJeroen Koijen - omgevingsmanager Amphia

"Vanaf het allereerste moment nemen wij actief deel aan de community Claudius Prinsenlaan e.o. in Breda. Dat heeft er toe geleid dat wij nu vol inzetten op fietsstimulering. Zo zijn wij B-Riders company geworden, namen wij deel aan de proeftuin e-bikes, is er een pool van bedrijfsfietsen, verruimen wij de mogelijkheden binnen de WKR voor de aanschaf van e-bikes en breiden wij onze fietsenstalling met -voorzieningen ingrijpend uit."

 

Gemeente BredaMartijn Geervliet - adviseur Mobiliteit gemeente Breda

“Als gemeente moeten we natuurlijk het goede voorbeeld geven binnen de stad en de community. Daarom proberen we ook zelf goed mee te doen met de initiatieven en waar mogelijk gezamenlijk met de bedrijven op te trekken. Het blijft een uitdagende opgave om mensen anders te laten denken en uiteindelijk ook anders te laten reizen. Maar als je dat gezamenlijk als grote en belangrijke werkgevers binnen Breda aanpakt en communiceert kun je zeker goede stappen maken. Gezien de lijst met uitgevoerde projecten en projecten die op stapel staan gaan we zeker de goede kant op."
 

Breda University of Applied SciencesEmma Turkenburg - Projectleider Mobiliteit NHTV

“De community biedt door samenwerking nuttige kansen op het gebied van mobiliteitsmanagement. (1+1 = echt 3). Door middel van mobiliteitsmanagement willen wij een bijdrage leveren aan een bereikbare- maar vooral ook leefbare omgeving. Daar komt bovenop dat NHTV als kennisinstelling op onder andere het gebied van mobiliteit en ruimtelijke ordening en planologie, een voorbeeldfunctie wil vervullen. De community Claudius Prinsenlaan e.o in Breda is een mooi voorbeeld van een samenwerking tussen de overheid, het bedrijfsleven en een kennisinstelling. Met behulp van deze community is de aandacht voor mobiliteitsmanagement gegroeid.”
 

Revant - Medisch specialistische revalidatieMarije van Daal - Manager Facilitair Bedrijf Revant

“Revant neemt vanaf het begin actief deel aan de community Claudius Prinsenlaan in Breda. Deze community bevordert samenwerking met andere deelnemende organisaties op het gebied van mobiliteit maar ook op andere vlakken weten we elkaar beter te vinden. Revant hecht veel waarde aan het bevorderen van mobiliteit en het terugdringen van milieubelastende transporten. Revant heeft in de community meegedaan aan de proeftuin e-bikes en dit heeft er toe geleid dat er meer voorzieningen komen voor e- fietsen zoals fietsenrekken en oplaadpunten. Daarnaast stapt Revant over op hybride leaseauto’s en komen er oplaadpalen voor electrische/ hybride auto’s.”
 

Avans hogeschoolJohn Theeuwes - Projectmanager Avans Hogeschool

“Avans Hogeschool doet al jaren mee in communities in 's-Hertogenbosch en Breda. Het contact met andere organisaties in je directe omgeving heeft een duidelijke meerwaarde. Is het niet doordat je samen dingen oppakt, dan is het wel omdat je elkaar informeert en inspireert om vervoersmaatregelen te nemen."

 

Ambitie van de partijen in beeld

 

Claudius Prinsenlaan ambitie

 

Geen mobiliteitsnieuws missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

 • Bel mij terug
 • Stuur een e-mail
Overzicht agenda
 • 5-7-2018

  Innovatieprogramma Mobiele Stad

  Nieuwe mobiliteitsconcepten zijn volop in ontwikkeling. In deze bijeenkomst maak je als professional kennis met de MaaS experimenten in de hoogstedelijke milieus: het Paleiskwartier in 's Hertogenbosch en Stijp-S in Eindhoven.

  Lees meer...
 • 6-3-2018

  MaaS Congres 2018

  Mobility as a Service (MaaS) gaat de verkeers- en vervoerssector veranderen. Bezoek het congres over MaaS op 6 maart 2018.

  Lees meer...
 • 14-3-2018

  Happy Mobility Congres

  Tijdens het Happy Mobility Congres gaan we op zoek naar manieren om de stad in beweging te houden door duurzame en inclusieve mobiliteit.

  Lees meer...
 • 20-3-2018

  Intertraffic 2018

  Maak kennis met innovatieve oplossingen voor de mobiliteitssector.

  Lees meer...
 • 22-3-2018

  Webinars Beter Benutten

  Het programma Beter Benutten organiseert lunchwebinars. Per webinar krijg je in 45 minuten alle informatie van het betreffende project uit een regio.

  Lees meer...
 • 28-3-2018

  Congres Mobility FFWD

  Het congres voor nieuwe mobiliteit, OV en smart mobility. Met presentaties, netwerkmomenten en diepgang tijdens de co-creatie sessies binnen je eigen sector.

  Lees meer...

Bekijk alle agendapunten...