Samen voor een duurzaam bereikbaar Brabant

Gemeente Meierijstad stimuleert duurzaam reizen

De gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel en de sociale dienst Optimisd gingen samen verder in de fusiegemeente Meierijstad. Als gevolg van deze fusie verdubbelde het aantal medewerkers in het stadhuis van Veghel. Om parkeeroverlast voor bewoners, bezoekers, werknemers en ondernemers in Veghel-centrum te voorkomen en ambities op het gebied van duurzaamheid waar te maken, stelde Meierijstad een nieuw bedrijfsvervoerplan op. In het nieuwe plan wilde ze duurzaam reizen stimuleren en het autogebruik ontmoedigen.

Betrekken medewerkers

Medewerkers van diverse disciplines zaten in de werkgroep. Om ideeën op te doen organiseerde de werkgroep een bijeenkomst voor geïnteresseerde medewerkers en werden de medewerkers gevraagd om een enquête in te vullen. Ook maakte de werkgroep gebruik van ambassadeurs. Met deze aanpak creëerde de gemeente draagvlak in de organisatie.

Communicatie met medewerkers

De reacties van de medewerkers op het nieuwe plan waren overwegend positief. De medewerkers ondervonden voor de fusie zelf al hinder van de parkeerdruk, het nieuwe vervoersplan bestond uit een uitgebreid pakket van maatregelen en als medewerker werd er weinig van je afgenomen. Zodra het plan compleet was, kregen medewerkers hulp van het werkgeversplatform Ons Brabant Fietst. Het werkgeversplatform deelde goede voorbeelden en mooie ervaringen. 
 

Nieuwe fietsenstalling

Er werd een nieuwe fietsenstalling gebouwd, de douches en kleedruimten zijn uitgebreid en de kluisjes zijn voorzien van elektra. Het nieuwe bedrijfsvervoerplan bevat verschillende maatregelen die het reizen met het OV en de fiets stimuleren zoals:

 

* Voor dienstreizen kunnen de medewerkers gebruik maken van elektrische fietsen, de NS businesscard en Greenwheels.
* Reizen met het OV is gratis voor het woon-werkverkeer
* Beperkt verstrekken van parkeervergunningen
* Informeren van bezoekers over de bereikbaarheid per bus, fiets en auto
 

Tips:

* Een goed moment om voor een nieuw bedrijfsvervoerplan is wanneer je een duidelijke aanleiding hebt, zoals in ons geval de fusie en parkeerproblematiek.
* Zorg voor draagvlak, communiceer veel, organiseer een brainstormbijeenkomst en informeer medewerkers over resultaten.
* Blijf duurzaam reizen stimuleren. Speel direct in op zaken die zich voordoen en houdt het levendig door acties zoals een fietswedstrijd in de week van de gezondheid. In ons geval is hiervoor een “Pop-up” bedrijfsvervoerplan opgericht. Dit is een werkgroep, bestaande uit collega’s van personeelszaken, bode, verkeer, duurzaamheid en een leidinggevende ondersteund door de themadirecteur.
 

Meer weten over fietsstimulering? Ga naar werkgeversplatform Ons Brabant Fietst of neem contact op met een van onze communitymanagers

 • Bel mij terug
 • Stuur een e-mail
Overzicht agenda
 • 28-11-2017

  Practical Knowledge Café: kennis delen

  In dit Practical Knowledge Café wordt er door Marie José Olde Kalter een inkijkje gegeven in de resultaten van de meta-evaluatie fietsstimuleringsprojecten, wordt er een tool aangeboden om een e-bike en aan te schaffen en vertelt Eric Mink hoe je opgedane kennis naar het volgende niveau tilt.

  Lees meer...
 • 22-11-2017

  Talking Traffic in gesprek

  De geautomatiseerde toekomst komt eraan, daarover is iedereen het eens. Maar wanneer, waar, hoe? En vooral, welke kansen biedt dat en wat vergt dat? Daarover gaat de bijeenkomst 'Talking Traffic in gesprek'.

  Lees meer...
 • 1-11-2017

  Deadline aanmelden aanschafregel e-bike

  Ben jij werkgever op De Brand, De Herven of Pettelaarpark? Maak dan gebruik van de voordelige e-bikes aanschafregeling. 

  Lees meer...
 • 11-10-2017

  Nieuwe ronde Mobility Lab

  Het Mobility Lab geeft ondersteuning om innovatieve mobiliteitsconcepten te ontwikkelen en te testen. Jonge startups mogen hun concept pitchen, waarna 15 winnaars hun prototype de praktijk mogen testen in de regio’s Noord-Brabant en Rotterdam.

  Lees meer...
 • 6-10-2017

  Low Car Diet

  Meer aandacht voor duurzame mobiliteit creëren binnen jouw organisatie? Doe mee aan het Low Car Diet.

  Lees meer...

Bekijk alle agendapunten...