Samen voor een duurzaam bereikbaar Brabant

Gemeente Meierijstad stimuleert duurzaam reizen

De gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel en de sociale dienst Optimisd gingen samen verder in de fusiegemeente Meierijstad. Als gevolg van deze fusie verdubbelde het aantal medewerkers in het stadhuis van Veghel. Om parkeeroverlast voor bewoners, bezoekers, werknemers en ondernemers in Veghel-centrum te voorkomen en ambities op het gebied van duurzaamheid waar te maken, stelde Meierijstad een nieuw bedrijfsvervoerplan op. In het nieuwe plan wilde ze duurzaam reizen stimuleren en het autogebruik ontmoedigen.

Betrekken medewerkers

Medewerkers van diverse disciplines zaten in de werkgroep. Om ideeën op te doen organiseerde de werkgroep een bijeenkomst voor geïnteresseerde medewerkers en werden de medewerkers gevraagd om een enquête in te vullen. Ook maakte de werkgroep gebruik van ambassadeurs. Met deze aanpak creëerde de gemeente draagvlak in de organisatie.

Communicatie met medewerkers

De reacties van de medewerkers op het nieuwe plan waren overwegend positief. De medewerkers ondervonden voor de fusie zelf al hinder van de parkeerdruk, het nieuwe vervoersplan bestond uit een uitgebreid pakket van maatregelen en als medewerker werd er weinig van je afgenomen. Zodra het plan compleet was, kregen medewerkers hulp van het werkgeversplatform Ons Brabant Fietst. Het werkgeversplatform deelde goede voorbeelden en mooie ervaringen. 
 

Nieuwe fietsenstalling

Er werd een nieuwe fietsenstalling gebouwd, de douches en kleedruimten zijn uitgebreid en de kluisjes zijn voorzien van elektra. Het nieuwe bedrijfsvervoerplan bevat verschillende maatregelen die het reizen met het OV en de fiets stimuleren zoals:

 

* Voor dienstreizen kunnen de medewerkers gebruik maken van elektrische fietsen, de NS businesscard en Greenwheels.
* Reizen met het OV is gratis voor het woon-werkverkeer
* Beperkt verstrekken van parkeervergunningen
* Informeren van bezoekers over de bereikbaarheid per bus, fiets en auto
 

Tips:

* Een goed moment om voor een nieuw bedrijfsvervoerplan is wanneer je een duidelijke aanleiding hebt, zoals in ons geval de fusie en parkeerproblematiek.
* Zorg voor draagvlak, communiceer veel, organiseer een brainstormbijeenkomst en informeer medewerkers over resultaten.
* Blijf duurzaam reizen stimuleren. Speel direct in op zaken die zich voordoen en houdt het levendig door acties zoals een fietswedstrijd in de week van de gezondheid. In ons geval is hiervoor een “Pop-up” bedrijfsvervoerplan opgericht. Dit is een werkgroep, bestaande uit collega’s van personeelszaken, bode, verkeer, duurzaamheid en een leidinggevende ondersteund door de themadirecteur.
 

Meer weten over fietsstimulering? Ga naar werkgeversplatform Ons Brabant Fietst of neem contact op met een van onze communitymanagers

 • Bel mij terug
 • Stuur een e-mail
Overzicht agenda
 • 5-7-2018

  Innovatieprogramma Mobiele Stad

  Nieuwe mobiliteitsconcepten zijn volop in ontwikkeling. In deze bijeenkomst maak je als professional kennis met de MaaS experimenten in de hoogstedelijke milieus: het Paleiskwartier in 's Hertogenbosch en Stijp-S in Eindhoven.

  Lees meer...
 • 6-3-2018

  MaaS Congres 2018

  Mobility as a Service (MaaS) gaat de verkeers- en vervoerssector veranderen. Bezoek het congres over MaaS op 6 maart 2018.

  Lees meer...
 • 14-3-2018

  Happy Mobility Congres

  Tijdens het Happy Mobility Congres gaan we op zoek naar manieren om de stad in beweging te houden door duurzame en inclusieve mobiliteit.

  Lees meer...
 • 20-3-2018

  Intertraffic 2018

  Maak kennis met innovatieve oplossingen voor de mobiliteitssector.

  Lees meer...
 • 22-3-2018

  Webinars Beter Benutten

  Het programma Beter Benutten organiseert lunchwebinars. Per webinar krijg je in 45 minuten alle informatie van het betreffende project uit een regio.

  Lees meer...
 • 28-3-2018

  Congres Mobility FFWD

  Het congres voor nieuwe mobiliteit, OV en smart mobility. Met presentaties, netwerkmomenten en diepgang tijdens de co-creatie sessies binnen je eigen sector.

  Lees meer...

Bekijk alle agendapunten...