Samen voor een duurzaam bereikbaar Brabant

De Brand 's Hertogenbosch


Urgentie: nu en de toekomst

De Brand is het nieuwste bedrijventerrein van ’s-Hertogenbosch en ligt aan de A2. Het terrein is 90 hectare groot en er werken ongeveer 4.500 mensen. De helft van de ruimte bestaat uit water en groen. In 2010 is De Brand verkozen tot het mooiste bedrijventerrein van Nederland. Het is een voorbeeld van een modern gemengd bedrijventerrein met een hoge gebiedskwaliteit: een krachtige stedenbouwkundige structuur, hoogwaardige architectuur en een aantrekkelijke openbare ruimte. De grootschalige bedrijven zijn te vinden aan de buitenranden van het bedrijventerrein en in het middengebied zijn de kleinschalige bedrijven geconcentreerd.

Wensbeeld: de stip op de horizon

De autobereikbaarheid is op drukte in de spits na goed. In de toekomst kan deze bereikbaarheid veranderen. Zeker als de geplande uitbreiding van De Brand er komt. Om de doorstroming te verbeteren, vinden momenteel ingrijpende werkzaamheden aan de N279 plaats. Zo wordt in aanvulling op de verbreding van de N279 de bestaande kruising bij De Brand verbeterd. En er komt bij de Beusingsedijk een nieuwe aansluiting op De Brand. Veelbelovende plannen, maar tot het zo ver is, blijft de doorstroming op De Brand in de spits moeizaam. En ook in de toekomst wordt De Brand alleen duurzaam bereikbaar als alle bedrijven op het bedrijvenpark zich daar gezamenlijk voor inspannen.

Aanpak: Hoe realiseren we deze ambitie?

Eind 2016 hebben de eerste bedrijven op bedrijvenpark De Brand de handen ineengeslagen om de bereikbaarheid te verbeteren. Inmiddels hebben nieuwe bedrijven zich aangesloten en is een krachtige community ontstaan. De bedrijven hebben met elkaar de ambitie uitgesproken dat ‘iedereen aan het einde van zijn werkdag het bedrijvenpark binnen een acceptabele tijd (5 á 10 minuten) moet kunnen verlaten’. Dat lukt niet als alle medewerkers met hun eigen auto in de spits rijden. De community richt zich daarom in het bijzonder op carpoolen, stimulering van de fiets en het openbaar vervoer en slim werken (flexwerken, thuiswerken, etc.).

 

Onno de Vries
Onno de Vries

Telefoon: +31 6 14 38 96 68
E-mail: onno@brabantmobiliteitsnetwerk.nl

 • Bel mij terug
 • Stuur een e-mail
Overzicht agenda
 • 5-7-2018

  Innovatieprogramma Mobiele Stad

  Nieuwe mobiliteitsconcepten zijn volop in ontwikkeling. In deze bijeenkomst maak je als professional kennis met de MaaS experimenten in de hoogstedelijke milieus: het Paleiskwartier in 's Hertogenbosch en Stijp-S in Eindhoven.

  Lees meer...
 • 6-3-2018

  MaaS Congres 2018

  Mobility as a Service (MaaS) gaat de verkeers- en vervoerssector veranderen. Bezoek het congres over MaaS op 6 maart 2018.

  Lees meer...
 • 14-3-2018

  Happy Mobility Congres

  Tijdens het Happy Mobility Congres gaan we op zoek naar manieren om de stad in beweging te houden door duurzame en inclusieve mobiliteit.

  Lees meer...
 • 20-3-2018

  Intertraffic 2018

  Maak kennis met innovatieve oplossingen voor de mobiliteitssector.

  Lees meer...
 • 22-3-2018

  Webinars Beter Benutten

  Het programma Beter Benutten organiseert lunchwebinars. Per webinar krijg je in 45 minuten alle informatie van het betreffende project uit een regio.

  Lees meer...
 • 28-3-2018

  Congres Mobility FFWD

  Het congres voor nieuwe mobiliteit, OV en smart mobility. Met presentaties, netwerkmomenten en diepgang tijdens de co-creatie sessies binnen je eigen sector.

  Lees meer...

Bekijk alle agendapunten...