Samen voor een duurzaam bereikbaar Brabant

De Brand 's Hertogenbosch


Urgentie: nu en de toekomst

De Brand is het nieuwste bedrijventerrein van ’s-Hertogenbosch en ligt aan de A2. Het terrein is 90 hectare groot en er werken ongeveer 4.500 mensen. De helft van de ruimte bestaat uit water en groen. In 2010 is De Brand verkozen tot het mooiste bedrijventerrein van Nederland. Het is een voorbeeld van een modern gemengd bedrijventerrein met een hoge gebiedskwaliteit: een krachtige stedenbouwkundige structuur, hoogwaardige architectuur en een aantrekkelijke openbare ruimte. De grootschalige bedrijven zijn te vinden aan de buitenranden van het bedrijventerrein en in het middengebied zijn de kleinschalige bedrijven geconcentreerd.

Wensbeeld: de stip op de horizon

De autobereikbaarheid is op drukte in de spits na goed. In de toekomst kan deze bereikbaarheid veranderen. Zeker als de geplande uitbreiding van De Brand er komt. Om de doorstroming te verbeteren, vinden momenteel ingrijpende werkzaamheden aan de N279 plaats. Zo wordt in aanvulling op de verbreding van de N279 de bestaande kruising bij De Brand verbeterd. En er komt bij de Beusingsedijk een nieuwe aansluiting op De Brand. Veelbelovende plannen, maar tot het zo ver is, blijft de doorstroming op De Brand in de spits moeizaam. En ook in de toekomst wordt De Brand alleen duurzaam bereikbaar als alle bedrijven op het bedrijvenpark zich daar gezamenlijk voor inspannen.

Aanpak: Hoe realiseren we deze ambitie?

Eind 2016 hebben de eerste bedrijven op bedrijvenpark De Brand de handen ineengeslagen om de bereikbaarheid te verbeteren. Inmiddels hebben nieuwe bedrijven zich aangesloten en is een krachtige community ontstaan. De bedrijven hebben met elkaar de ambitie uitgesproken dat ‘iedereen aan het einde van zijn werkdag het bedrijvenpark binnen een acceptabele tijd (5 á 10 minuten) moet kunnen verlaten’. Dat lukt niet als alle medewerkers met hun eigen auto in de spits rijden. De community richt zich daarom in het bijzonder op carpoolen, stimulering van de fiets en het openbaar vervoer en slim werken (flexwerken, thuiswerken, etc.).

 

Onno de Vries
Onno de Vries

Telefoon: +31 6 14 38 96 68
E-mail: onno@brabantmobiliteitsnetwerk.nl

 • Bel mij terug
 • Stuur een e-mail
Overzicht agenda
 • 28-11-2017

  Practical Knowledge Café: kennis delen

  In dit Practical Knowledge Café wordt er door Marie José Olde Kalter een inkijkje gegeven in de resultaten van de meta-evaluatie fietsstimuleringsprojecten, wordt er een tool aangeboden om een e-bike en aan te schaffen en vertelt Eric Mink hoe je opgedane kennis naar het volgende niveau tilt.

  Lees meer...
 • 22-11-2017

  Talking Traffic in gesprek

  De geautomatiseerde toekomst komt eraan, daarover is iedereen het eens. Maar wanneer, waar, hoe? En vooral, welke kansen biedt dat en wat vergt dat? Daarover gaat de bijeenkomst 'Talking Traffic in gesprek'.

  Lees meer...
 • 1-11-2017

  Deadline aanmelden aanschafregel e-bike

  Ben jij werkgever op De Brand, De Herven of Pettelaarpark? Maak dan gebruik van de voordelige e-bikes aanschafregeling. 

  Lees meer...
 • 11-10-2017

  Nieuwe ronde Mobility Lab

  Het Mobility Lab geeft ondersteuning om innovatieve mobiliteitsconcepten te ontwikkelen en te testen. Jonge startups mogen hun concept pitchen, waarna 15 winnaars hun prototype de praktijk mogen testen in de regio’s Noord-Brabant en Rotterdam.

  Lees meer...
 • 6-10-2017

  Low Car Diet

  Meer aandacht voor duurzame mobiliteit creëren binnen jouw organisatie? Doe mee aan het Low Car Diet.

  Lees meer...

Bekijk alle agendapunten...