Samen voor een duurzaam bereikbaar Brabant

Tilburg Stappegoor

 

Urgentie: nu en in de toekomst

Stappegoor is een multifunctioneel gebied in het zuiden van Tilburg waar zowel onderwijs, sport, horeca, ontspanning en zakelijke bedrijvigheid te vinden is. Dit zorgt voor een erg levendig gebied met ongeveer 16.000 studenten en 3000 medewerkers. Het gebied  is volop in ontwikkeling. Over de ringbaan rijden per dag gemiddeld 28.000 automobilisten en ruim 10.000 fietsers en brommers steken de ringbaan over bij de Stappegoorweg en de Tatraweg. Verder wordt dit gebied ook gebruikt door de ijshockeyclub Tilburg Trappers en eredivisie voetbalclub Willem II en zijn hier veel bezoekers te vinden op wedstrijddagen of avonden.

De community Stappegoor wil ervoor zorgen dat studenten, klanten, bewoners en medewerkers op een duurzame en snelle manier het gebied in en uit kunnen komen met het vervoermiddel van hun keuze. Zodat Stappegoor ook in de toekomst een veilige, duurzame, aantrekkelijke en bereikbare locatie is om te wonen, werken, studeren en ontspannen.

Deze bedrijvigheid brengt ook knelpunten met zich mee. Zo zijn de bussen vanaf het station met regelmaat overvol, is het soms lastig om een parkeerplek te vinden en zijn er meerdere gevaarlijke punten. Bovendien is het gebied per fiets niet goed te bereiken, zowel niet vanaf het station als vanuit de regio, terwijl de instellingen welke hier gevestigd zijn juist op deze 2 gebieden focussen.

Twee onderwijsinstellingen hebben plannen om op korte termijn uit te gaan breiden. Tevens komen er ook meer woningen en zal er in 2018 een XL supermarkt gerealiseerd zijn.

Dit alles heeft een urgentie gecreëerd voor de organisaties om met elkaar samen dit probleem aan te pakken.

Wensbeeld: de stip op de horizon

De ambitie is om een multifunctioneel gebied te worden waarbij ruimte op meerdere manieren kan worden gebruikt. Dit gaat zowel om parkeerruimte, maar ook om kantoor- of schoolruimte. Verder is de ambitie dat de (fiets)veiligheid verbeterd en het gebied goed bereikbaar blijft. Hierbij willen de deelnemers voornamelijk focussen op het stimuleren van het gebruik van OV en de fiets.

Resultaat van eerdere samenwerking is dat er vanaf december 2016 elke 10 minuten een pendelbus rijdt welke alleen stopt op het Centraal Station en Stappegoor om de druk op de reguliere lijnbussen te verlichten. Alle organisaties zijn er nu ook bewust van dat gewenste resultaten niet meer organisatie specifiek bereikt kunnen worden, maar dat een samenwerking in een community essentieel is om deze doelen te behalen. 


 

Onno de Vries
Onno de Vries

Telefoon: +31614389668

E-mail: Onno@brabantmobiliteitsnetwerk.nl

 • Bel mij terug
 • Stuur een e-mail
Overzicht agenda
 • 5-7-2018

  Innovatieprogramma Mobiele Stad

  Nieuwe mobiliteitsconcepten zijn volop in ontwikkeling. In deze bijeenkomst maak je als professional kennis met de MaaS experimenten in de hoogstedelijke milieus: het Paleiskwartier in 's Hertogenbosch en Stijp-S in Eindhoven.

  Lees meer...
 • 6-3-2018

  MaaS Congres 2018

  Mobility as a Service (MaaS) gaat de verkeers- en vervoerssector veranderen. Bezoek het congres over MaaS op 6 maart 2018.

  Lees meer...
 • 14-3-2018

  Happy Mobility Congres

  Tijdens het Happy Mobility Congres gaan we op zoek naar manieren om de stad in beweging te houden door duurzame en inclusieve mobiliteit.

  Lees meer...
 • 20-3-2018

  Intertraffic 2018

  Maak kennis met innovatieve oplossingen voor de mobiliteitssector.

  Lees meer...
 • 22-3-2018

  Webinars Beter Benutten

  Het programma Beter Benutten organiseert lunchwebinars. Per webinar krijg je in 45 minuten alle informatie van het betreffende project uit een regio.

  Lees meer...
 • 28-3-2018

  Congres Mobility FFWD

  Het congres voor nieuwe mobiliteit, OV en smart mobility. Met presentaties, netwerkmomenten en diepgang tijdens de co-creatie sessies binnen je eigen sector.

  Lees meer...

Bekijk alle agendapunten...