Samen voor een duurzaam bereikbaar Brabant

Het Paleiskwartier 's-Hertogenbosch

 

Urgentie: nu en in de toekomst

Circa 20.000 mensen wonen, werken, studeren en leven in het Paleiskwartier in Den Bosch. Organisaties vestigen zich graag op deze toplocatie naast het centraal station vanwege de kwaliteit, ligging en bereikbaarheid. Het Paleiskwartier is zo succesvol dat de bereikbaarheid eronder lijdt. De toeloop van nieuwe bewoners en bedrijven betekent volle parkeergarages. De geplande versmarkt trekt straks dagelijks 1.500 bezoekers extra. Daarbij komt dat de belangrijkste toegangsweg - de Magistratenlaan – als auto-doorstroom-as binnenkort nog meer verkeer te verwerken krijgt. De uitdaging is samen met de betrokken partijen een filevrij en goed bereikbaar Paleiskwartier te realiseren. 

Wensbeeld: de stip op de horizon

Het Paleiskwartier moet in 2025 nog steeds een ‘Top Locatie’ zijn. Een toplocatie waar het aantrekkelijk is om te wonen en werken, omdat het gezond, schoon, bereikbaar en veilig is.

Door de individuele automobiliteit van werknemers en bezoekers te verminderen moet de bereikbaarheid, leefbaarheid en duurzaamheid van de wijk verbeteren. Daartoe zijn concrete doelstellingen geformuleerd die zullen bijdragen aan alle drie de thema’s:

 • 10% reductie van autogebruik (in de spits) door gedragsbeïnvloeding;

 • Streven om in 2025 op Paleiskwartier CO2 neutraal te zijn, door met name de reductie van uitstoot, op weg naar ambities van het Bossche Energie Convenant (BEC)

Aanpak: hoe realiseren we de ambitie

De gebruikers van het Paleiskwartier, verenigd in de Paleiskwartier community, werken toe naar de concrete realisatie van de gezamenlijke ambities. Per oplossingsrichting zijn een probleemeigenaar en direct betrokkenen benoemd welke aan de slag zijn gegaan met de uitwerking van specifieke maatregelen zoals het deelautosysteem Paleiskwartier Elektrisch en het delen van parkeerplaatsen. Bekijk de aanpak en resultaten van het Paleiskwartier die tot nu toe zijn bereikt in onderstaande video:


 

 

Lees hier het Position Paper van het Paleiskwartier. 

 

Tim Wille en Dimitri Pouwels
Tim Wille en Dimitri Pouwels

Tim Wille:
Telefoon:  +31 (6) 811 078 01

 

Dimitri Pouwels
Telefoon: +31 (0)6 118 420 33

 • Bel mij terug
 • Stuur een e-mail
Overzicht agenda
 • 5-7-2018

  Innovatieprogramma Mobiele Stad

  Nieuwe mobiliteitsconcepten zijn volop in ontwikkeling. In deze bijeenkomst maak je als professional kennis met de MaaS experimenten in de hoogstedelijke milieus: het Paleiskwartier in 's Hertogenbosch en Stijp-S in Eindhoven.

  Lees meer...
 • 6-3-2018

  MaaS Congres 2018

  Mobility as a Service (MaaS) gaat de verkeers- en vervoerssector veranderen. Bezoek het congres over MaaS op 6 maart 2018.

  Lees meer...
 • 14-3-2018

  Happy Mobility Congres

  Tijdens het Happy Mobility Congres gaan we op zoek naar manieren om de stad in beweging te houden door duurzame en inclusieve mobiliteit.

  Lees meer...
 • 20-3-2018

  Intertraffic 2018

  Maak kennis met innovatieve oplossingen voor de mobiliteitssector.

  Lees meer...
 • 22-3-2018

  Webinars Beter Benutten

  Het programma Beter Benutten organiseert lunchwebinars. Per webinar krijg je in 45 minuten alle informatie van het betreffende project uit een regio.

  Lees meer...
 • 28-3-2018

  Congres Mobility FFWD

  Het congres voor nieuwe mobiliteit, OV en smart mobility. Met presentaties, netwerkmomenten en diepgang tijdens de co-creatie sessies binnen je eigen sector.

  Lees meer...

Bekijk alle agendapunten...